Kwaliteit

Makso produceert elektronica van hoge kwaliteit. Geassembleerde printplaten worden onder meer geïnspecteerd met een automatische optische inspectiemachine. Elke printplaat krijgt bovendien een unieke QR-code, waaraan alle details uit het productieproces worden gekoppeld. Deze gegevens blijven bewaard op een van onze 50TB servers, zodat ze ook in de toekomst snel opvraagbaar zijn.

De geavanceerde controle en het track-and-tracesysteem maken deel uit van het kwaliteitsmanagementsysteem van Makso. Werken aan kwaliteit zit in onze genen. Certificering is dan ook geen doel op zich, maar komt voort uit onze werkwijze. Makso werkt continu aan het verder ontwikkelen en upgraden van kwaliteit.

Makso is in het bezit van de volgende keurmerken en certificaten:

ISO 9001:2015

ISO 9001 is een internationale norm voor kwaliteitsmanagement. Deze norm wordt gehanteerd om te beoordelen of de organisatie in staat is om te voldoen aan de eisen van klanten, de op het product van toepassing zijnde wet- en regelgeving en de eisen van de organisatie zelf. Daarnaast vormen de eisen met elkaar goede aanknopingspunten voor het opzetten en inrichten van een kwaliteitsmanagementsysteem.

Voor Makso betekent dit dat wij de ISO 9001 norm hebben ingezet, en nog overigens, om het fundament van onze organisatie en onze activiteiten degelijk neer te zetten, te verwoorden en te borgen.

IPC

Met als doel eenduidige “Acceptability Standards” op te stellen is de IPC (Institue for Printed Circuits) al in 1957 opgericht. Toen nog klein en redelijk lokaal opererend (Chicago). Tegenwoordig is de IPC een wereldwijd actieve beroepsorganisatie die zich als doel gesteld heeft standaarden te formuleren voor de elektronica industrie. Deze standaarden worden door specialisten (vrijwilligers) uit de industrie opgesteld en vastgelegd.

Tegenwoordig staat het hoofdkantoor van de IPC organisatie in Blackburn (Illionois), zijn er kantoren in Rusland, China India en Europa en heeft de IPC meer dan 3500 leden, deelnemende bedrijven.

De IPC is een dynamische organisatie die er zorg voor draagt dat nieuwe technologieën, maar ook nieuwe inzichten, snel in standaarden worden vertaald.

IPC A-610

De IPC heeft voor de assemblage industrie de veel gebruikte en aangehaalde standaard “IPC A-610” opgesteld. Zowel fabrikanten als klanten kunnen aan de hand van deze standaard objectief de kwaliteit van geassembleerde printplaten beoordelen.

Makso draagt er zorg voor dat haar in de productie actieve medewerkers niet alleen over de juiste vaardigheden, maar met ons oog op kwaliteit, ook over het juiste beoordelingsvermogen beschikken. Hiertoe wordt iedereen minstens 1 maal per jaar getraind of “opgefrist” zodat wij de voordelen van onze certificering niet alleen aan onze klanten kunnen bieden, maar daar zelf ook de vruchten van kunnen plukken.

IPC 7711/7721

De IPC 7711/7721 standaard is opgesteld met het oog op “Rework, Repair & Modification” aan of van geassembleerde printplaten. De bijbehorende training biedt alle richtlijnen die nodig zijn om componenten en printplaten op verantwoorde wijze opnieuw te solderen, te repareren of om deze te modificeren. Tijdens deze training worden de deelnemers zwaar getoetst, zowel praktisch als theoretisch.

Aan de hand van een gericht stappenplan en aanwijzingen, ook op het gebied van te gebruiken gereedschappen en materialen, kan professioneel gewerkt worden aan het herplaatsen, repareren of modificeren van componenten en/of aan reparaties aan de aan de printplaat zelf. Juist door de duidelijke documentatie is voor zowel de technicus als voor de klant duidelijk wat op welke manier uitgevoerd moet worden om het product weer leverbaar te maken.

Makso hecht veel waarde aan het up to date houden van de kwaliteiten van haar medewerkers. De training om voor IPC 7711/7721 gecertificeerd te worden en blijven is hierbij zeer belangrijk.

ESD cf. NEN-EN-IEC 61340-5-1

NEN-EN-IEC 61340-5-1 is van toepassing op activiteiten als: vervaardigen, verwerken, monteren, installeren, verpakken, het etiketteren, onderhouden, testen, inspecteren, vervoeren of op andere wijze behandelen van elektrische of elektronische onderdelen, samenstellingen en apparatuur gevoelig voor schade door elektrostatische ontladingen groter dan of gelijk tot 100 V menselijk lichaam model (HBM).